Verschillende aansluitingen voor een radiator: welke heb ik nodig?

Je hebt een nieuwe radiator nodig en wilt deze dan natuurlijk perfect gaan aansluiten. Radiatorkopen.nl gaat je helpen om de juiste keuze te maken door de zaken aan te wijzen waar je in ieder geval op moet letten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, waaronder de verschillende aansluitingen van een radiator. Het is vrij eenvoudig! In deze blog leggen we uit welke verschillende soorten aansluitingen er zijn voor radiatoren en geven we diverse tips.

 

Deze twee verschillende aansluitingen zitten op radiatoren

Een reguliere radiator heeft vrijwel altijd een zijaansluiting of een onder aansluiting. In sommige gevallen is een combinatie van de twee ook goed mogelijk. Dit hangt af van het type radiator. Naast die twee is er eigenlijk nog een laatste mogelijkheid, namelijk de midden-aansluiting echter komt deze weinig tot zelden voor. Aansluitingen zijn er voor allerlei verschillende soorten, waaronder paneelradiatoren, verticale radiatoren en handdoek radiatoren.

 

Hoe ziet een radiator met zijaansluiting eruit?


De meest voorkomende aansluiting van een radiator is een zijaansluiting. Deze radiatoren hebben een aansluiting aan de linkerzijkant en de rechterzijkant, maar ook aan de bovenkant en de onderkant. Waarom is dit zo? Het heeft te maken met de aan- en afvoer van water. Aan de bovenkant wordt het water aangevoerd en aan de onderkant weer afgevoerd. Dit zorgt voor een natuurlijke stroming en genereerd tevens een optimale warmteafgifte.

 

Hoe ziet een radiator met onder aansluiting eruit?


Er bestaan dus verschillende aansluitingen voor een radiator. Een daarvan is een onder aansluiting. In tegenstelling tot de zijaansluiting bevinden deze zich aan de onderzijde van een radiator. In de meeste gevallen zie je deze bevestigd aan de rechterkant, maar te midden van de onderzijde is ook mogelijk. Ook bij deze aansluiting zit er een aanvoer- en afvoerpunt aan bevestigd. Hierbij is het echter zo dat beide aan de onderzijde bevestigd zijn.

 

Houdt ruimte over voor aftappen en ontluchten


Op diverse plekken houd je nog ruimte over die je kan indelen met een ontluchter en een aftappunt. Beide zijn essentieel bij het verplaatsen, vervangen of verwijderen van een radiator. De ontluchter plaats je altijd boven in de radiator en het aftappunt bevestig je onder in de radiator. Mocht je hier geen gebruik van willen maken, dan is het altijd mogelijk om die plaatsen af te dichten met een blindkap.

 

Hoeveel zij- of onder aansluitingen zijn mogelijk?

Er zijn verschillende radiatoren met meerdere aansluitingen. Zo zijn er ook radiatoren met 4 of 8 aansluitingen. Dit kan een groot voordeel zijn, omdat het meer vrijheid geeft in de aansluitmogelijkheden. Zeker wanneer je een reeds bestaande woning betrekt en de radiatoren wilt vervangen voor nieuwe modellen is dit ideaal. Hierdoor kan er een prima combinatie gemaakt worden met verschillende onder- en zijaansluitingen, maar dit kan je natuurlijk zelf bepalen.

 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een radiator?


Zeker wanneer je een bestaande woning betrekt, is het aan te raden allereerst goed na te gaan welke radiatoren je wilt vervangen en welke aansluitingen ze hebben. We raden je aan om alle aansluitingen goed te controleren, zodat je een geschikte radiator zorgvuldig kan kiezen. Er zijn veel verschillende radiatoren en aansluitingen mogelijk. Houdt in ieder geval altijd rekening met de volgende zaken:

 • Bepaal het juiste vermogen en de capaciteit (wattage calculator)
 • Selecteer een radiator met de juiste maat
 • Bedenk goed in welke ruimte je welke radiator wilt aansluiten
 • Selecteer het juiste type
 • Bepaal welke aansluitopties geschikt zijn

 

Raadpleeg bij twijfel altijd de specialisten van Radiatorkopen.nl voor een duidelijk advies voor jouw woning.

 

Welke aansluitmaterialen heb ik nodig?


Voor het aansluiten van je radiator heb je diverse aansluitmaterialen nodig. Bij Radiatorkopen.nl vind je diverse handige aansluitsets die het installeren van de radiator eenvoudig maken. Natuurlijk is het per radiator verschillend welke aansluitmaterialen er nodig zijn. Wij geven in ieder geval een korte lijst met zaken die je in ieder geval in het plan mee moet nemen:

 • Aanvoerventielen
 • Retourventielen
 • Bedieningsknoppen voor thermostaat of een handbediende knop
 • Klemsets
 • Bevestigingsmaterialen
 • Ontluchters
 • Blindkappen
 • Aftappers

 

Meer weten over de verschillende aansluitingen voor een radiator?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over diverse aansluitingen of wil je tips van ons? Neem dan contact op met onze medewerkers. Wij streven ernaar om je vragen binnen 24 uur te beantwoorden.