Een radiator aansluiten: hoe doe je dat?

Radiatoren zijn er in alle soorten en maten. Een radiator aansluiten werkt dan ook niet altijd hetzelfde. Allereerst maak je namelijk de keuze uit verticale radiatoren, paneelradiatoren of handdoekradiatoren. Vervolgens zijn er een aantal belangrijke basispunten waar je rekening mee moet houden. Het aansluiten van radiatoren begint natuurlijk bij het verwijderen van je oude radiator (mits je nieuwbouw betrekt). Het is verstandig om hiervoor een stappenplan te volgen van een expert. Een nieuwe radiator aansluiten is goed te doen met de volgende stappen!

Stap 1: Kies de radiator en de juiste benodigdheden

De eerst stap voordat we de radiator aansluiten is kiezen wat je nodig hebt. Je bepaalt het model dat aansluit op het vermogen en de capaciteit van de ruimte waar deze bevestigd wordt. Dit bereken je eenvoudig met onze wattage calculator. Het aansluiten van radiatoren kan daarnaast niet zonder de juiste aansluitmaterialen. Denk aan pluggen, leidingen, knelfittingen, ophangbeugels, leidingbeugels, enzovoorts. Ons advies is om gelieve wat meer benodigdheden te kopen, zodat je in ieder geval niks te kort komt tijdens het aansluiten.

Stap 2: Sluit je CV-installatie af voordat je begint met radiator aansluiten

Voordat een radiator aansluiten mogelijk is, moet je de CV-installatie helemaal afsluiten. Haal de stekker uit het stopcontact en draai nu alle radiatoren in de ruimte helemaal open.

Stap 3: Verwijder het water uit de radiator

In de radiatoren zit nu nog water. Dit moet je er zorgvuldig uit verwijderen, zodat het niet een grote bende wordt wanneer je de nieuwe radiator gaat aansluiten. Hiervoor kun je het beste een slangenklem gebruiken en een tuinslang aansluiten op het aftappunt van de cv. Deze herken je vaak aan de koperen schroefdop. Door het water via de tuinslang naar buiten te laten lopen blijft alles netjes. Controleer goed of al het water uit de oude radiator gelopen is. Is dat het geval? Dan kun je verder aan de slag met het aansluiten van radiatoren.

Stap 4: Haal de oude radiator zorgvuldig van de muur

De volgende stap van de radiator aansluiten is ervoor te zorgen dat je de oude radiatorbevestigingen zorgvuldig verwijderd. Leg een dik, oud kleed onder de radiator, die het eventuele roestwater opvangt. Wanneer dat namelijk op je vloer komt is de kans groot dat je die vlekken er niet meer uit krijgt. Maak vervolgens de wartels los van de leidingen en schroef de ophangbeugels los. Nu kan de radiator verwijderd worden.

Stap 5: Bepaal waar de ophangbeugels komen

De radiator aansluiten en zorgen dat deze niet scheef komt te hangen doe je met een waterpas. Teken met een potlood puntjes op de muur waar de beugels exact moeten komen. Dit zijn de boorgaten (waar nodig). Waar je echt rekening mee moet houden is dat onderaan de radiator de ontluchtingsbuis zit. Deze kant moet dus iets hoger hangen dan de andere kant. Dit scheelt vaak zo’n 2mm, houdt hier dus rekening mee. Is dat gelukt? Dan kun je de radiator in de beugels hangen.

Stap 6: Bevestig alle onderdelen

De radiator aansluiten op het voetventiel en de ontluchtingskraan is de volgende stap. Gebruik teflontape om de schroefdraad opnieuw waterdicht te maken. Zo voorkom je lekkage. Vervolgens kun je alle onderdelen vastmaken op de puntstukken.

Stap 7: Aanvoer -en afvoerleidingen bevestigen

Het aansluiten van de radiator is bijna compleet, je moet enkel nog de afvoerende leiding aan het voetventiel vastmaken en de aanvoerleiding bevestigen op de radiatorkraan. Dit doe je met een knelpuntstuk. Het water dat je dadelijk in de radiator laat lopen moet wel goed kunnen circuleren, dus het is ook van belang dat je het voetventiel openzet.

Stap 8: Tot slot sluit je de CV-ketel weer aan

Sluit de CV-installatie weer aan en start met ontluchten. Dit kan ook tijdens het bijvullen van het water. Staat de radiator nog op druk? Dan is het verstandig te blijven ontluchten tot de druk weg is.

Meer informatie over radiator aansluiten? Neem contact op

Ben je nog niet helemaal overtuigd van je kunnen en wil je advies van een expert? Wij helpen graag. Je kunt ons bereiken op 085 - 130 16 50 of stuur een mail naar info@radiatorkopen.nl.