Radiator wordt niet warm

In de koude maanden is de verwarming je beste vriend. Niets is zo frustrerender dan een radiator die niet warm wordt wanneer jij hem het meest nodig hebt. Geen paniek. Wij leggen je uit wat je kunt doen als je radiator niet warm wordt.

 

De werking van een radiator

Er kunnen veel oorzaken zijn waarom een radiator niet warm wordt. Hierbij is het van belang om te weten hoe een verwarming werkt. Radiatoren, leidingen en de cv-ketel kan je zien als één geheel. Zodra de cv-ketel aan staat, zal het water worden verwarmd. Het verwarmde water zal naar de radiatoren worden gepompt. Het warme water bevindt boven in de radiator.  De radiatoren geven vervolgens warmte af aan de langsstromende lucht die de kamer zal verwarmen. Het afgekoelde water zakt geleidelijk naar beneden en wordt via de afvoerleiding weer naar de cv-ketel pompt.

 

Oorzaken dat een radiator niet warm genoeg wordt

Een radiator wordt niet warm aan de bovenkant als er te veel lucht in de leidingen bevindt. Dit betekent dat je de radiator moet ontluchten. Doordat er veel luchtbellen in de cv-installatie zitten kan de verwarming niet goed worden opgewarmd. Hierdoor wordt je woning niet efficiënt verwarmd. Daarnaast kan het zijn dat een radiator mogelijk niet warm genoeg wordt doordat deze te ver van de ketel staat. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat er te weinig druk op het systeem staat. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Controleer de huidige druk op de ketel en vul water bij indien dit nodig is.

 

Radiator wordt niet warm onderaan

De onderste helft van de radiator wordt niet warm als de retourkraan niet (volledig) open staat. Onderaan bevindt zich de retourleiding, die het koude water weer naar de cv-ketel pompt. Controleer of de retourkraan volledig open staat, zodat het koude water weer kan worden opgewarmd door de cv-ketel. 

 

Hebben de bovenstaande tips niet geholpen? Mogelijk is er meer aan de hand. Laat dan zeker een expert er naar kijken!