Een radiator plaatsen: hoe doe ik dat?

Het plaatsen van een radiator of vervangen is eenvoudiger dan het misschien klinkt. Waarom zou u er dan een bedrijf voor moeten inzetten als u het ook zelf kunt? Dit scheelt namelijk een heleboel geld! Wij leggen u in stappen uit hoe u het beste een nieuwe radiator moet plaatsen of kunt vervangen!

 

Een radiator installeren: zo doe je dat zelf!

Dit zijn de benodigdheden bij een radiator installatie:

Materialen:                                                                Gereedschappen:

-       Buisrozetten (15mm, 2 stuks)                                - Boormachine

-       Cv-buis (15mm)                                                     - Pijpenbuigtang

-       Knelbochtjes (15 mm)                                            - Pijpensnijder

-       Knel koppelstukken (15-1/2’, 2 stuks)                    - Plamuurmes

-       Knel puntstuk (2 stuks)                                          - Rolmaat

-       Knelringen (15mm)                                                - Schroevendraaier

-       Leidingbeugels                                                       - Steeksleutels

-       Muurvulmiddel                                                        - Steenboor (8mm)

-       Pluggen (10mm)                                                     - Steenboor (10mm)

-       Pluggen (6mm)                                                       - Waterpas

-       Radiator                                                                  - Ijzerzaag

-       Radiatorkraan

-       Radiator ophangbeugels

 

Stap 1: Wilt u een radiator plaatsen of vervangen met meer capaciteit? Hier heeft u geen groter model voor nodig! Koop hetzelfde model met een extra paneel, zo kunnen de aansluitingen op dezelfde plek blijven zitten. Wilt u een radiator plaatsen met een ander model of juist een ander plekje in het huis geven? Dan moet u de leidingen ook onder andere aanpassen. Bekijk van tevoren goed hoe deze het eenvoudigst aan te leggen zijn.

 

Stap 2: Haal de stekker van de Cv-installatie uit het stopcontact. Draai de radiator die u wilt plaatsen of vervangen open. Deze stap doet u ook met alle andere radiatoren die u wilt plaatsen of vervangen in het huis.

 

Stap 3: Sluit een waterslang aan op het aftappunt van de Cv-installatie. Dit zit op het laagste punt van de Cv-installatie en is te herkennen aan de koperen schroefdop waar een kettinkje aan zit. Draai het aftappunt open en laat het zover leeg lopen totdat de radiator leeg is. Controleer dit door de afvoerkoppeling iets los te draaien. Als er geen water meer uit de radiator komt, kunt u stoppen met aftappen.

 

Let op! Tap niet meer water af dan nodig is. Vers water zorgt namelijk voor meer roestvorming.

 

Stap 4: Draai de wartels van de leiding het radiatorkraanhuis los. Schroef de ophangbeugels en til dan vervolgens de radiator uit de ophangbeugels. Pas op dat er geen restjes roestwater uit de radiator lopen. In tapijten of vloeren kan dit namelijk hardnekkige vlekken achterlaten.

 

Stap 5: Verlengt u de leidingen? Zaag ze dan af zodat ze nog minstens 4 cm uit het plafond, de vloer of de muur steken. Dit heeft u namelijk nodig voor de knelfittingen.

 

Stap 6: Teken waar de ophangbeugels op moeten komen. Boor dan gaten van 10mm in de muur en schroef de beugels op de muur. Vervolgens kunt u de radiator ophangen. De kant van de ontluchtingssnippel moet 2 mm hoger hangen dan de kant van de radiatorkraan. Stel daarom de beugels vanuit de waterpas-stand iets bij. Met de bijgeleverde ontluchtingssnippel kunt u losdraaien en naar believen links of rechts op de radiator bevestigen.

 

Stap 7: Draai vervolgens het puntstuk van het radiator-kraanhuis en voetventiel los. Wikkel met de klok teflontape om de schroefdraad van de puntstukken en draai hem in de radiator. Doe met deze stap hetzelfde met beide puntstukken en draai ze in de radiator respectievelijk in de uitlaat van de radiator.

 

Stap 8: Maak de nieuwe leidingen op maat. Voor dit gebruikt u knelfittingen voor de verbindingen. Zet dan de leidingen met beugels vast op de muur. Bij designradiatoren worden de leidingen achter de radiator weggewerkt.

 

Stap 9: Koppel de aanvoerleiding aan de radiatorkraan en de afvoerende leiding aan het voetventiel, dit kunt u doen met behulp van een knelpuntstuk. Schuif de knelwartels en knelringen om de leidingen en schroef de leidingen aan de radiatorkraan vast. Zorg dat het voetventiel openstaat zodat er na het bijvullen weer warm water kan circuleren.


Stap 10: Stop de stekker van de Cv-ketel weer in het stopcontact en vul het na het installeren weer bij. Ontlucht het systeem en herhaal dit nogmaals als de installatie op druk is. Tenslotte vult u de gaten van de oude ophangbeugels met muurvuller.