Met deze tips verwijder je een radiator veilig en snel!


Hoe verwijder je een radiator? Het is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Eigenlijk is een radiator verwijderen geen grote klus, als je maar weet wat je doet. Je hoeft geen enorme klus-freak te zijn om deze job onder handen te nemen. Als je binnenkort net dat ene muurtje achter de radiator wil schilderen of een nieuwe radiator wil plaatsen is het van belang dat dit netjes en veilig gebeurt. Wij laten je zien dat een radiator weghalen helemaal veilig en snel kan met deze tips!

Werk eerst zorgvuldig je stappenplan uit


Voordat we beginnen met allerlei handige tips, is het verstandig om je stappenplan op orde te hebben. Waar begin je en wat heb je nodig? Het is in ieder geval van belang om na te gaan hoe groot de radiator is. Want, is dit een (zwaardere) klus waar je hulp bij nodig hebt, of kan je dit alleen? Heb je dit goed overdacht, dan ga je na hoe je de radiator moet verwijderen. Er zijn een aantal materialen nodig om een radiator verwijderen eenvoudig te maken.

Deze gereedschappen heb je nodig:
* Passende aansluitsets
* Opvangbak voor (roest)water
* Inbussleutel
* Steeksleutel
* Ontluchtingssleutel
* Schroevendraaier
* Een oud kleed waar de radiator op kan rusten (ook voor restjes roestwater)

Zo kan je stap voor stap de radiator verwijderen

  1. Schakel voor alle veiligheid altijd eerst de hoofdschakelaar van de CV uit.
  2. Verwijder de dop van het terugloopventiel en draai deze dicht met de inbussleutel. Draai vervolgens de radiatorkraan helemaal dicht en zet de ontluchtingskraan open. Zet de opvangbak onder de radiator, zodat water opgevangen kan worden. Draai vervolgens de verbinding naar de radiator open, zodat het water uit het aftappunt kan lopen.
  3. Zorg ervoor dat al het water uit de radiator loopt, voordat je verder gaat.
  4. Nu kun je de radiator verwijderen door deze los te schroeven van de ophangbeugels. Doe dit zorgvuldig en plaats deze op het oude kleed. Zo komen de restjes roestwater niet op je vloer terecht.

De radiator opnieuw monteren doe je zo


Nadat de nodige werkzaamheden, zoals een muur schilderen, zijn verricht, moet de radiator weer opnieuw gemonteerd worden. Ook dit is een vrij makkelijke handeling, maar je moet het wel zorgvuldig uitvoeren. Wij hebben een aantal stappen op een rij gezet, die voor jou helder krijgen hoe deze weer aangesloten moet worden:

Stap 1: Check goed waar de bevestigingsbeugels zitten en monteer de radiator hier zorgvuldig in.
Stap 2: Gebruik de schroevendraaier om de waterleidingen vast te schroeven.
Stap 3: Draai alle kranen van de radiator open, maar sluit de ontluchtingskranen.
Stap 4: Zorg dat er weer druk komt op de leidingen door deze tussen de 1 en 2 bar te houden.
Stap 5: Als stap 4 gelukt is mogen de kranen van de radiator weer dichtgedraaid worden.
Stap 6: Ontlucht de hoogstgelegen radiator door de ontluchtingskraan open te draaien en te wachten tot er water uit komt.
Stap 7: Komt er water uit? Draai de ontluchtingskranen dan weer dicht. Check nog even wat de druk is en pas deze aan waar nodig.
Stap 8: Controleer of er geen borrelende geluiden uit de radiatoren komen. Wanneer dit wel zo is moet stap 7 herhaald worden tot de geluiden stoppen.

Tot slot een paar handige tips


1. Wanneer je de radiator gaat weghalen, maar deze wel weer terug wilt hangen, is het wellicht een goed idee om deze direct schoon te maken. In een radiator gaat veel (onzichtbaar) stof zitten, wat ten koste kan gaan van de warmte. Dat resulteert uiteindelijk ook in een hogere rekening.

  1. Een radiator verwijderen is in principe geen vakwerk, behalve wanneer dit stadsverwarming betreft. Schakel hiervoor dan ook altijd de hulp in van een erkende vakman. Een stadsverwarming draait namelijk, zoals de naam al aanduidt, op een externe verwarming waarbij een complete wijk/omgeving hierop aangesloten is.
  2. Heeft je radiator geen voetventiel? Dan gaat een radiator weghalen iets anders in zijn werk. In deze situatie moet er water worden afgetapt van de laagstgelegen radiator.

Meer informatie over hoe je een radiator moet verwijderen? Contacteer ons


Onze medewerkers zijn expert in het verwijderen van radiatoren en kunnen u voorzien van diverse tips. Neem hiervoor eenvoudig contact op via onze chat of stuur een mail naar info@radiatorkopen.nl.