Alu-knel koppelingen (CV)

Producten 1-12 van 118

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Knelkoppelingen voor uw radiator

Knelkoppelingen, ook bekend als knelfittingen, zijn essentieel bij het verbinden van diverse leidingen, zoals waterleidingen, radiatoren en CV-leidingen, inclusief paneelradiatoren en verticale radiatoren. Ze bieden een handige oplossing zonder de noodzaak van solderen of lassen, waardoor zelfs beginners ze gemakkelijk kunnen gebruiken.

Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe radiator moet worden aangesloten, zijn knelkoppelingen een eenvoudige oplossing, zonder gedoe met complexe las- of soldeertechnieken. Dit vereenvoudigt het installatieproces van radiatoren, inclusief paneelradiatoren en verticale radiatoren, of waterleidingen aanzienlijk.

Het gebruik van knelkoppelingen garandeert niet alleen gemak, maar ook betrouwbaarheid, zelfs bij paneelradiatoren en verticale radiatoren. Ze bieden een stevige en lekvrije verbinding, essentieel voor een goed functionerend leidingsysteem. Daarom zijn knelkoppelingen populair bij zowel professionals als doe-het-zelvers.

Van welk materiaal zijn knelkoppelingen gemaakt?

De knelkoppeling is een essentieel onderdeel in pijpleidingsystemen, vaak gemaakt van messing vanwege zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid. Het koppelstuk bevat meestal messing componenten zoals knelringen en moeren, die zorgen voor een stevige verbinding.

Interessant is dat bij gebruik op een koperen pijp, de knelkoppeling altijd van messing is, nooit van staal, wat de compatibiliteit tussen materialen benadrukt.

Hoewel messing de norm is, zijn er ook knelkoppelingen van verzinkt staal, zij het minder gangbaar. Deze fittingen worden vaak geleverd met kunststof klemringen, en kunnen worden gebruikt in specifieke omgevingen met extreme temperaturen of agressieve chemicaliën.

Knelkoppelingen voor uw radiator en CV-leidingen

Er zijn diverse knelkoppelingen voor het aansluiten van radiatoren en CV-leidingen. De sok-knelkoppeling is recht en handig voor rechte verbindingen. De T-knelkoppeling heeft drie uiteinden en maakt vertakkingen mogelijk. De knie-knelkoppeling buigt in een hoek van 90 graden, ideaal voor hoekverbindingen zonder extra buizen. Bij radiatoren worden meestal T- en knie-knelkoppelingen gebruikt. De T-knelkoppeling verbindt hoofdleidingen eenvoudig.

De knie-knelkoppeling maakt de aansluiting tussen radiator en hoofdleiding met een bocht van 90 graden mogelijk, zonder extra fittingen. Met deze combinatie van knelkoppelingen is het aansluiten van radiatoren relatief eenvoudig. Bij het kiezen van knelkoppelingen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de installatie. De juiste combinatie van knie-, T- en sok-knelkoppelingen kan zorgen voor een efficiënte en betrouwbare aansluiting. Het gebruik van hoogwaardige materialen en zorgvuldige installatiepraktijken zijn essentieel voor een langdurige werking van het verwarmingssysteem. Met de diverse opties aan knelkoppelingen kunnen installateurs flexibel reageren op verschillende installatiesituaties en behoeften van klanten.

Knelkoppelingen voor uw waterleiding

Knelfittingen zijn de ideale manier om waterleidingen aan te leggen. Ze zorgen voor een stevig houvast van leidingen en bieden een goede geleiding van water. Let op; dit is alleen het geval bij waterleidingen die niet in een muur of vloer verwerkt zitten. Voor deze leidingen gebruikt u een ander soort, namelijk soldeer koppelingen. Knelfittingen- of koppelingen moeten gemonteerd worden waar u zelf gemakkelijk bij kunt komen. Aan de knelfitting zit tevens een wartelmoer en een knelring bevestigd.

Maakt u gebruik van een koperen buis? Dan is het in sommige gevallen verstandig om een steunhuls aan te brengen. Op deze manier wordt stevigheid gewaarborgd en kan deze niet krom trekken. Bij het installeren van knelfittingen is het essentieel om de juiste gereedschappen te gebruiken, zoals een pijpsnijder en een passende sleutel voor het aandraaien. Het correct monteren van knelfittingen vereist precisie en vakmanschap om lekkages te voorkomen. Met hun betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn knelfittingen een populaire keuze voor zowel professionele loodgieters als doe-het-zelvers.

Op een veilige manier knelkoppelingen aansluiten

Om veiligheid te waarborgen tijdens het aansluiten van knelkoppelingen is het verstandig om allereerst goed op de hoogte te zijn van de situatie. U heeft bepaald dat u een radiator, een waterleiding of een CV-ketel wilt aansluiten en dat hier leidingen voor gelegd of verlegd moeten worden. Bij het verleggen van een radiatorleiding heeft u veelal nieuwe knelkoppelingen nodig. Oude knelkoppelingen kunnen verschoten of gebogen zijn, in dat geval is het vrij lastig om deze her te gebruiken.

Het kan tevens onbetrouwbaar zijn omdat de stevigheid niet meer gewaarborgd is. Van groot belang is dat de leidingen een waterdichte verbinding vormen en de knelkoppelingen bieden deze stevigheid bij waterleidingen, CV-leidingen en radiatoren. Het is raadzaam om tijdens het installatieproces regelmatig te controleren op eventuele lekkages of losse koppelingen om problemen op lange termijn te voorkomen. Kennis van de juiste technieken en materialen is cruciaal voor een succesvolle en veilige installatie van knelkoppelingen.

Gemakkelijk stappenplan voor het aansluiten van knelkoppelingen

Met de volgende stappen wordt het aansluiten van een knelkoppingen een klus die zo gedaan is. Komt u er toch niet? Neem dan contact op en we helpen u graag verder. Een knelkoppeling aansluiten doe je als volgt:

 1. Zaag de buis/leiding op een zo recht mogelijke manier af in de lengte.
 2. Schuur de uiteinden van de leiding(en) zo goed mogelijk zodat er geen bramen ontstaan. Een braam is een scherpe, soms opstaande rand aan een leiding wanneer deze niet goed is bewerkt. Hiervoor is een pijlsnijder zeker geschikt en vervolgens kunt u deze veilen met een stukje schuurpapier.
 3. Nu kan de knelfitting gedemonteerd worden.
 4. De moer kan over de buis geschoven worden.
 5. Vervolgens kunt u de knelring over de buis schuiven.
 6. Nu kan de knelkoppeling aan het einde van de buis geplaatst worden.
 7. Draai vervolgens de moer over de knelkoppeling.
 8. Draai met een steeksleutel of waterpomptang de moer verder aan.
 9. Nu ontstaat er als het goed is een juiste fittings dichtheid. Draai ze daarom vast, maar niet te vast. Een te hard aangedraaide verbinding kan lekkage veroorzaken.
 10. Druk de koppeling terug door middel van een steek- of moersleutel.
 11. Tot slot controleert u of de leiding waterdicht is. Klopt dat? Dan heeft u op de juiste manier geïnstalleerd!

Gaat u binnenkort een radiator installeren of een waterleiding aansluiten? Wij geven u graag advies!

Bij RadiatorKopen.nl vind je een uitgebreid assortiment installatiematerialen, waaronder diverse knelkoppelingen voor verschillende toepassingen. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste producten voor jouw project. Bel ons op 085 - 130 16 50 of vul ons contactformulier in voor vragen. Ons team staat paraat om snel te reageren. Ook via de chat zijn we bereikbaar voor directe hulp. We streven naar een soepele en bevredigende ervaring bij RadiatorKopen.nl en bieden uitstekende klantenservice aan al onze klanten.