Een radiator afdoppen is soms noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een radiator moet vervangen óf je besluit om vloerverwarming te leggen. Een nieuw verwarmingssysteem betekent vaak dat er diverse radiatoren overbodig raken. Deze moeten dan wel op een veilige manier verwijderd worden. Hier hebben wij diverse tips voor! Radiatorkopen.nl is expert in radiatoren en kent de kneepjes van het vak, daarom leggen wij in deze blog uit wat een radiator afdoppen is en hoe je dit doet!

Wat is een radiator afdoppen en waarom doe je dit?

Wil je starten met het verwijderen van een radiator? Dan moet je deze dus eerst afdoppen. Je houdt namelijk een aantal leidingen over die niet meer gebruikt gaan worden. Dat betekent dat er ook water overblijft in die leidingen wat eventueel voor waterschade kan zorgen. Daarom is het belangrijk om de leidingen goed af te doppen. Een verwarming afdoppen betekent eigenlijk letterlijk het afsluiten van de leidingen met doppen, zodat dit water nergens heen kan.

Afdoppen kan zowel onder als boven de vloer. Het hangt ervan af of de leidingen erg in het zicht zitten en of je deze later nog wilt verbloemen door er bijvoorbeeld een kast voor te zetten. Maak hierover eerst een beslissing en dan kan het afdoppen van de radiator beginnen.

Wij leggen in 4 stappen uit hoe je dit doet.

Stap 1: Schakel de cv-ketel uit

Veiligheid voorop, daarom is het uitschakelen van de cv-ketel het eerste wat je doet. Haal de stekker uit het stopcontact en start met de volgende stap. 

Stap 2: Start met het aftappen van de radiator (met voetventiel)

Het is belangrijk dat de desbetreffende radiator voor het afdoppen eerst afgetapt wordt. Er zijn diverse mogelijkheden om de radiator af te tappen. Allereerst kan je de radiator aftappen zonder dat je dit voor het complete systeem hoeft te doen. Let op: dit is alleen mogelijk wanneer de radiator voorzien is van een voetventiel (rechts of links onderaan de radiator). Zowel de radiatorkraan als het voetventiel moeten dichtgedraaid worden, zodat je de verwarming kunt aftappen.

Wanneer je de leidingen wederom wilt gebruiken voor de nieuwe verwarming, hoef je enkel aan de slag met een radiator leiding afdoppen. In ons assortiment vind je diverse installatiematerialen die deze werkzaamheden soepel laten verlopen.

Let wel op dat je bijhoudt in hoeveel slagen je het voetventiel dichtdraait tot dat deze gesloten is. Dit voorkomt een onnodige systeemontregeling bij het aansluiten van een nieuwe radiator.

Stap 3: Een radiator zonder voetventiel aftappen

Is er geen voetventiel aanwezig? Geen zorgen, ook dan is het aftappen geen probleem. Je moet nu echter wel het gehele systeem aftappen. Hier komen alle radiatoren in de woning bij kijken. Draai allereerst de radiator(en) op de bovenste verdieping open. Dit voorkomt dat er ergens vacuüm kan ontstaan. Vervolgens draai je alle radiatoren op dezelfde verdieping en de te vervangen radiator open.

Sluit nu een waterslang aan op het aftappunt van de laagstgelegen verwarming. Aan dit punt zit een ketting bevestigd, wat het wellicht herkenbaarder maakt. Breng de waterslang aan en leg het uiteinde buiten neer, zodat het water afgevoerd kan worden.

Stap 4: De radiator afdoppen

Zodra al het water afgevoerd is kan de radiator op een veilige manier van de muur gehaald worden. Leg hiervoor allereerst een dikke doek op de vloer om eventueel roestwater op te vangen. Draai vervolgens de wartels en de leidingen los. Gebruik teflontape om de schroefdraad af te tapen en je kan de radiator afdoppen met de hiervoor bestemde doppen.

Tip: Wanneer je een stadsverwarming hebt dien je een ervaren expert in te schakelen. Deze radiatoren zijn namelijk aangesloten op een extern netwerk, waardoor er grote problemen kunnen ontstaan bij het afkoppelen.

Meer weten over afdoppen? Neem contact met ons op

Wil je meer weten over hoe je een radiator afdoppen in zijn werk gaat? Wij vertellen je graag meer over alles wat erbij komt kijken. Neem contact op met ons team en je weet binnen no-time meer over een radiator leiding afdoppen! Wij zijn te bereiken op 085 - 130 16 50 en per mail op [email protected].