Hoe sluit je een warmtepomp aan op een radiator?

Een warmtepomp aansluiten op radiatoren is een slim en milieubewust idee. De warmtepomp kan zonder cv-ketel functioneren. Je kiest voor een milieubewuste optie, omdat je namelijk geen gebruik maakt van gas. Er wordt enkel water onttrokken aan de lucht of het grondwater. Wanneer het een volledig elektrische warmtepomp betreft zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Wil je een warmtepomp aansluiten? Lees hier hoe je dit doet en waar je op moet letten!

Zorg dat je de juiste radiator combineert met de warmtepomp

Tegenwoordig zijn we gelukkig zo ver ontwikkeld dat we de mogelijkheid hebben om een energiezuinige warmtepomp aan te sluiten op radiatoren. We willen je er wel graag op attenderen dat het van belang is welke soort radiator je koppelt aan de warmtepomp. Voor een lage temperatuur warmtepomp is een lage temperatuur radiator nodig. Deze heeft namelijk per definitie al minder warm water nodig, wat de efficiënte werking van de waterpomp ondersteunt.

De temperaturen van deze radiator zijn aanzienlijk lager dan die van de radiatoren die de meeste mensen in huis hebben. Een lage temperatuur radiator bereikt namelijk temperaturen van 35°C tot 50°C en de conventionele verwarming bereikt soms wel 90°C. Let op: zorg er, wanneer je kiest voor een warmtepomp, altijd voor dat je woning goed geïsoleerd is. 

Alles vervangen of oude materialen combineren?

Heb je liever dat alle huidige radiatoren blijven zitten? Ook dan is het mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten. Hiervoor heb je echter wel een hoge temperatuur warmtepomp nodig, omdat deze kan verwarmen tot 80°C à 90°C, wat de conventionele verwarming gewend is. Op deze manier vindt er een perfecte samenwerking plaats tussen de bestaande leidingen en radiatoren en kunnen deze gewoon blijven draaien op het huidige systeem.

Besparen met een lage temperatuur warmtepomp

Een warmtepomp aansluiten zorgt ervoor dat je aanzienlijk kunt besparen op de stookkosten. Je realiseert een lagere energierekening die tot stand komt door minder gasverbruik. De lage temperatuur warmtepomp vergt minder “kracht”, omdat deze enkel temperaturen bereikt van 50°C of lager. Wil je een hoge temperatuur warmtepomp aansluiten op radiatoren? Dan verbruik je vanzelfsprekend meer energie en heb je ook radiatoren nodig die een hogere temperatuur aankunnen.

Is jouw woning geschikt voor een lage temperatuur warmtepomp?

Of een warmtepomp aansluiten geschikt is voor jouw woning, kan je snel genoeg berekenen. Vrijwel alle nieuwbouw kiest er tegenwoordig voor om te werken met een warmtepomp, maar woon je in een relatief oude woning, dan kan dit lastiger worden. De mate van isolatie speelt hier een grote rol bij. Heb je namelijk een slecht geïsoleerde woning en zie je voor extra isoleren vrijwel geen mogelijkheid? Dan kan het zijn dat een warmtepomp aansluiten die op lage temperatuur draait, totaal geen zin heeft.

Doordat een lage temperatuur warmtepomp maximaal 50°C bereikt, kan een niet geïsoleerde woning alle warmte verliezen of zelfs helemaal niet verwarmen. De geschiktheid is makkelijk te testen door een week lang de aanvoertemperatuur te verlagen naar zo’n 50°C of minder en te ervaren hoe warm het nog in huis wordt.

Houdt rekening met een reeds afgestemd afgiftesysteem

Naast dat een goede isolatie erg van belang is moet je ook rekening houden met het afgiftesysteem in je woning. De afstelling van het afgiftesysteem is namelijk al ontwikkeld bij de bouw van de woning. Doordat vanuit daar exact berekend is hoeveel de radiatoren kunnen afgeven, kan het zijn dat dit niet helemaal communiceert met de instellingen van je nieuwe waterpomp. Laat een ervaren installateur controleren of het aansluiten van een warmtepomp op radiatoren mogelijk is bij jouw woning.

Direct aan de slag of advies nodig?

Heb je advies nodig over de juiste materialen, verschillende soorten warmtepompen of wil je contact met een van onze specialisten? Vul hier ons contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.